Ποιοι Είμαστε


Στις 14 Ιουνίου 2017, για πρώτη φορά, πραγματοποιήσαμε Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και Μοτοπορεία με αφορμή τα εργατικά ατυχήματα - δολοφονίες πολλών συναδέλφων μας διανομέων φαγητού. Η επιτυχία και η μαζικότητα της κινητοποίησης μας έκανε να καταλάβουμε ότι η βαρβαρότητα που ζούμε με τη απλήρωτη –ανασφάλιστη εργασία και το αίμα των συναδέλφων μας στην άσφαλτο δεν θα σταματήσει, αν δεν το σταματήσουμε εμείς οι ίδιοι.
Εκεί, αποφασίσαμε να καλέσουμε Συνέλευση στις 20 Ιούνη 2017. Μαζευτήκαμε αρκετοί διανομείς, έγινε ζωηρή συζήτηση, με το σύνολο των συναδέλφων να καταθέτουν την προσωπική τους εμπειρία - πρόταση. Αποφασίσαμε και δημιουργήσαμε την Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Θες/νίκης.
Σκοπός της Επιτροπής είναι:
· Η οργάνωση και κινητοποίηση όλων των διανομέων που εργάζονται στον κλάδο του Επισιτισμού.
· Να αναδείξει τα ιδιαίτερα προβλήματα που έχουμε σαν διανομείς φαγητού (τα εργατικά ατυχήματα-δολοφονίες, τις αντίξοες συνθήκες εργασίας, την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, το γεγονός ότι δεν μας παρέχεται το μέσο εργασίας (μοτοσυκλέτα), ο εξοπλισμός/ένδυση, ότι πληρώνουμε τα καύσιμα κτλ)
· Να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας δηλαδή να αποφασίζουμε με γενικές συνελεύσεις ποια είναι τα αιτήματα μας, με ποιες κινητοποιήσεις θα παλεύουμε. Να γνωριστούμε και να αναπτύξουμε μεταξύ μας όλους εκείνους τους δεσμούς που χρειάζεται (αλληλεγγύη, ενότητα, συναδελφικότητα κτλ) για να αντισταθούμε και να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματα μας.
Κινούμαστε ενωτικά με τους υπόλοιπους συναδέλφους στον Κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού (μάγειρες, σερβιτόρους, λαντζιέρηδες κτλ) αφού αντιμετωπίζουμε κοινά προβλήματα στα καταστήματα που εργαζόμαστε
Έτσι ταυτόχρονα και παράλληλα με την Επιτροπή, αποφασίσαμε να οργανωθούμε/εγγραφούμε στο Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού Θεσ/νίκης (κλαδικό Σωματείο που καλύπτει διανομείς φαγητού, μάγειρες, σερβιτόρους, μπουφετζήδες, λαντζιέρηδες, ταμίες, πωλητές κτλ), σε μια προσπάθεια ενίσχυσης και ανασυγκρότησης του.
Η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων Θες/νίκης συνεδριάζει σε Συνέλευση που να έχει σταθερό και μόνιμο χαρακτήρα (περίπου κάθε 20 μέρες)
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
Να εφαρμόζεται από όλους του εργοδότες η ισχύουσα εργατική νομοθεσία:
· Κανένας ανασφάλιστος! Πλήρη ασφάλιση για όλους.
· Πληρωμή των Δώρων, των Αποδοχών αδείας και του επιδόματος αδείας.
· Πληρωμή των υπερωριών και των προσαυξήσεων για εργασία τη νύχτα και τις Κυριακές/Αργίες
·       Να μας παρέχουν εταιρικό μέσο εργασίας, με την ευθύνη και το κόστος για την κίνηση, την συντήρηση και επισκευή να υπόκεινται στους ίδιους τους εργοδότες
·       Παροχή εξοπλισμού εργασίας (κράνος, ένδυση, υπόδηση)
·       Απαγόρευση παράλληλης απασχόλησης σε άλλα πόστα εργασίας όπως κουζίνα και εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
· 850€ βασικό μισθό (δηλ. 34€ ημερ/σθιο ή 5,10€ την ώρα) μικτά
714€ βασικό μισθό (δηλ. 28,56€ ημερ/σθιο ή 4,28€ /ώρα) καθαρά
· Επίδομα επικινδυνότητας 10% του βασικού μισθού (85€)
· Επίδομα ταμειακών λαθών 5% του βασικού μισθού (42,5€)
· Επίδομα γάμου 10% του βασικού μισθού (85€)
· Επίδομα Τριετιών 10% του βασικού μισθού (85€)
· Ένταξη των διανομέων φαγητού στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.