Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

ΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ - ΠΑΤΣΑΤΣΙΔΙΚΟ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ ΑΠΟΛΥΕΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
ΕΠΕΙΔΗ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ!


Στις 20 Αύγουστου η εργοδοσία του εστιατόριου ΤΣΑΡΟΥΧΑ κάλεσε αιφνιδιαστικά σε συνάντηση τους διανομείς φαγητού. Με τελεσίδικο τρόπο τους ανακοίνωσε ότι το τμήμα ντελίβερι της επιχείρησης, «θα κλείσει για οικονομικούς λόγους», απολύοντας και τους τρεις εργαζόμενους. Η μια εργαζομένη Κ.Μ είναι εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών – Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης-Πιερίας-Χαλκιδικής και μέλος της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων και ο δεύτερος συνάδελφος Μπ.Μ. μέλος του Συνδικάτου μας και της Επιτροπής. Στα ξαφνικά και ενώ οι συνάδελφοι μας περίμεναν να επιστρέψουν στη δουλειά τους μετά την άδεια, βρέθηκαν στο δρόμο, απολυμένοι, χωρίς καμιά προειδοποίηση. Πραγματικά όμως οι συνάδελφοι μας απολύθηκαν για «οικονομικούς λόγους»?
Αυτή είναι στον Τσαρούχα η εργοδοσία…
Το τμήμα ντελίβερι, λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2012, κι από την πρώτη στιγμή εργάζονταν 2 συνάδελφοι διανομείς, ανασφάλιστοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, 6ημερο, χωρίς να πληρώνονται προσαυξήσεις για βράδια, Κυριακές, υπερωρίες, και όλα αυτά για 2,50 ευρώ την ώρα και μάλιστα  με δικό τους μηχανάκι, πληρώνοντας τα καύσιμα, την συντήρησή και τον εξοπλισμό ένδυσης και προστασίας από την τσέπη τους.

Οι αντιστάσεις των εργαζομένων
Αυτή η εργασιακή κατάσταση άρχισε σταδιακά να αλλάζει, όταν οι συνάδελφοί μας διανομείς ξεκίνησαν να διεκδικούν. Με πιέσεις στην εργοδοσία, με καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο ΙΚΑ, με το Συνδικάτο και την Επιτροπή Αγώνα Διανομέων, κατάφεραν να επιβάλουν στην εργοδοσία του Τσαρούχα, να τους πληρώνει τα νόμιμα. Μετά από όλα αυτά ο εργοδότης προσέλαβε και τρίτο εργαζόμενο στο ντελίβερι (για να βγαίνουν τα ωράρια σύμφωνα με τον νόμο πλέον) και άρχισε να πληρώνει στους καινούριους συναδέλφους προσαυξήσεις, βραδινά κτλ. Εκτός από τους διανομείς, βελτιώθηκαν οι συνθήκες και για τους υπόλοιπους συναδέλφους μέσα στο κατάστημα.
Αυτή η νέα κατάσταση φυσικά δεν άρεσε στον εργοδότη που αναγκάστηκε να πληρώνει τα νόμιμα. Πιο πολύ όμως δεν ανεχόταν, να έχει μέσα στο κατάστημα εργαζόμενους-συνδικαλιστές, οργανωμένους στο Συνδικάτο Επισιτισμού –Τουρισμού, που διεκδικούν.
Το Σεπτέμβριο του 2017 οι δυο συνάδελφοι μας ξεκαθάρισαν στον εργοδότη ότι τα χρήματα που τους οφείλει από δεδουλευμένα όλα αυτά τα χρόνια είναι περίπου 20.000 ευρώ στον καθένα και ότι πρέπει να βρουν μια λύση. Η συναδέλφισσα Κ.Μ. συνέχισε να εργάζεται στο κατάστημα, ασκώντας νόμιμη συνδικαλιστική δράση, πιέζοντας την εργοδοσία, οργανώνοντας στο συνδικάτο τους νέους διανομείς. Η Επιθεώρηση Εργασίας έχει καταθέσει μηνυτήριες αναφορές προς την εργοδοσία για μη καταβολή διαφορών δεδουλευμένων και οι συνάδελφοι έχουν προχωρήσει σε αγωγές.
 Οι μεθοδεύσεις & οι τσαμπουκάδες Τσαρούχα δεν θα περάσουν!
Έτσι η εργοδοσία στο εστιατόριο Τσαρούχα, οργάνωσε και μεθόδευσε την κατάσταση ώστε να απαλλαγεί από τους εργαζόμενους που διεκδικούν και κυρίως από τη συναδέλφισσα μέλος του Δ.Σ., γνωρίζοντας ότι είναι παράνομο να την απολύσει!
Στις 20 Αυγούστου 2018 η εργοδοσία έκανε πράξη τα παράνομα και καταχρηστικά της σχέδια απολύοντας τους συναδέλφους μας. Την ίδια μέρα, μετά από πίεση των συναδέλφων που δεν αποδέχονταν την απόλυσή τους, ο πρώην και ο νυν εκπρόσωπος της, παραδέχτηκαν ευθέως ότι το τμήμα κλείνει εξαιτίας της εργαζόμενης συνδικαλίστριας που διεκδικεί! Με φραστικές προσβολές προς το πρόσωπο της εργαζόμενης κινήθηκε επιθετικά προς το μέρος της προσπαθώντας να την τρομοκρατήσει, να την εκφοβίσει και να προκαλέσει χειροδικία. Την επιθετικότητα της εργοδοσίας σταμάτησε με την επέμβαση του, ο άλλος απολυμένος συνάδελφός μας διανομέας που ήταν παρών στο γραφείο της εργοδοσίας και μπήκε στην μέση. Επίσης συνέχισε να προσβάλει τους εργαζόμενους θίγοντας την αξιοπρέπεια τους και δηλώνοντας «ότι κανείς δεν θα με υποχρεώσει να δίνω τα νόμιμα», «ότι κανείς δεν θα με σταματήσει να απολύω όποιον θέλω».
Η «έξοδος από τα μνημόνια» εγκαινιάζεται με αυτό το περιστατικό. Εργοδότες να μην υπολογίζουν τίποτα και κανέναν, θέλοντας να μετατρέψουν όλους τους εργαζόμενους σε δουλοπάροικους, γυρνώντας αιώνες πίσω, χωρίς εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα! Να επιβάλουν ένα Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης της εργασίας! Ο κλάδος του Επισιτισμός - Τουρισμός πρωτοστατεί στην ανασφάλιστη εργασία και στη παραβίαση της εργατική νομοθεσίας που έχει απομείνει από την μνημονιακή λαίλαπα.
Μέσα από το Συνδικάτο μας και την Επιτροπή Αγώνα Διανομέων, με ενότητα και αλληλεγγύη, μπορούμε να παλέψουμε και τις πιο αντίξοες συνθήκες, για να ζούμε ως άνθρωποι. Θα είμαστε δίπλα στους συναδέλφους μας και θα αγωνιστούμε μαζί τους για όσο καιρό χρειαστεί μέχρι να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα μας:
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
·       Να παρθούν πίσω οι άκυρες και καταχρηστικές απολύσεις των συναδέλφων μας
·       Να σταματήσουν οι μεθοδεύσεις της εργοδοσίας και να επαναλειτουργήσει το τμήμα ντελίβερι
·       Να καταβληθούν άμεσα τα χρωστούμενα ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.