Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

Το πατσατζίδικο «ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ» απαιτεί 200.000 € (!) από διανομείς που απέλυσε, και ζητάει τα φιλοδωρήματα και το νερό(!) που πίνουν οι διανομείς να συνυπολογίζονται ως μέρος του μισθού των εργαζομένων!


Η εργοδοσία στο εστιατόριο «Τσαρούχας» στις 20/8 απέλυσε τρεις διανομείς φαγητού, επειδή διεκδικούσαν τα δικαιώματα τους: με πιέσεις προς την εργοδοσία, καταγγελίες σε Επιθεώρηση Εργασίας και ΙΚΑ, με το Συνδικάτο και την Επιτροπή Αγώνα Διανομέων, κατάφεραν να επιβάλουν στην εργοδοσία να πληρώνει τα νόμιμα! Αυτή η εξέλιξη, δεν άρεσε καθόλου στον εργοδότη, ο οποίος μεθόδευσε το κλείσιμο του delivery ξαφνικά, έπειτα από έξι χρόνια πετυχημένης λειτουργίας, ώστε να απαλλαγεί από τις αντιστάσεις των εργαζομένων και να λειτουργεί το κατάστημά με τους δικούς του παράνομους/αντεργατικούς όρους! Μάλιστα η μια εργαζόμενη, είναι εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. του Συνδικάτου Εργαζομένων Τουρισμού/Επισιτισμού και μέλος της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων όπως και ο δεύτερος συνάδελφος.
Αυτή είναι στον Τσαρούχα η εργοδοσία!
Την ημέρα των απολύσεων, ο εργοδότης παραδέχτηκε ευθέως ότι το delivery κλείνει εξαιτίας της εργαζόμενης συνδικαλίστριας που διεκδικεί. Η εργοδοσία επίσης διαμήνυσε πως δεν μπορεί κανένας να του επιβάλλει να πληρώνει τα νόμιμα και ότι θα απολύει όποιον θέλει! Αρνείται να συνομιλήσει με το Συνδικάτο και την Επιτροπή Αγώνα, μη αναγνωρίζοντάς τα. Στην τριμερή συνάντηση συμφιλίωσης που κάλεσε το υπ. Εργασίας, παρέμεινε ανένδοτη στην εύρεση λύσης, ενώ παραδέχτηκε ότι οι «οικονομικοί όροι» που επικαλείται είναι μόλις 50 €/ ημέρα!!! Μάλιστα είχε το θράσος να ζητήσει προστασία από τα ΜΑΤ, ενάντια στις ειρηνικές παραστάσεις διαμαρτυρίες που πραγματοποιούνται. Είναι η ίδια  εργοδοσία που:  Με εισαγγελική παραγγελία ζήτησε τα πρακτικά αρχαιρεσιών του Συνδικάτου. Πηγαίνει σε εργοδότες συναδέλφων διανομέων, «ενημερώνοντάς» τους για την συνδικαλιστική τους δράση με σκοπό να προκαλέσει την απόλυσή τους! Όταν προσέλαβε τους διανομείς τους ρωτούσε στη συνέντευξη «αν είναι αριστεροί, μέλη στο Συνδικάτο, αν είναι άθεοι» κτλ.!
Ο Τσαρούχας επίσης ζητάει με αγωγή 200.000 € για συκοφαντική δυσφήμιση από 4 διανομείς! Την ίδια ώρα αρνείται να πληρώνει τις διαφορές δεδουλευμένων γιατί ενώ παραδέχτηκε στο δικαστήριο ότι όντως οι εργαζόμενοι δούλευαν Σαββατοκύριακα, ανασφάλιστοι και χωρίς προσαυξήσεις, ισχυρίστηκε ότι τα φιλοδωρήματα που λάμβαναν οι εργαζόμενοι από τους πελάτες πρέπει να συνυπολογίζονται ως κομμάτι του μισθού τους, όπως και το νερό(!) που έπιναν από τη βρύση του μαγαζιού!

 «Έξοδος από τα μνημόνια»… «Νόμος είναι το δίκιο του εργοδότη!»
Οι μεθοδεύσεις, οι απολύσεις η μη πληρωμή των δεδουλευμένων και η αγωγή του συγκεκριμένου εργοδότη, «δένουν» απόλυτα με την προσπάθεια να εδραιωθεί σε όλους τους εργαζόμενους ένα Νέο Μοντέλο Εκμετάλλευσης, όπου θα κυριαρχεί ο δεσποτισμός και τα συμφέροντα των εργοδοτών, απολύοντας μας όποτε θέλουν και πληρώνοντας μας ότι θέλουν και αν θέλουν. Έτσι, όχι μόνο δεν θα αυξηθούν οι μισθοί και θα επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, όπως καυχιέται η άθλια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., αλλά αντιθέτως οδεύουμε σε ακόμη πιο σκοτεινά μονοπάτια.
Ούτε βήμα πίσω κι ακούστε το καλά… όλοι θα γυρίσουνε πίσω στη δουλειά!
Από τις 20/8, έχει ξεκινήσει ένας αγώνας διαρκείας με παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα, με μοτοπορείες των διανομέων, με ενημερώσεις στην πόλη. Στο πλευρό τον εργαζομένων βρίσκεται από την πρώτη στιγμή το Συνδικάτο Επισιτισμού, η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων, το ΕΚΘ και η Ομοσπονδία. Πολλά Σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και φορείς έχουν εκδώσει ψηφίσματα συμπαράστασης στον αγώνα. Οι εργαζόμενοι στο εστιατόριο «Τσαρούχας» δεν είναι μόνοι. Ο συγκεκριμένος αγώνας, είναι αγώνας όλων των εργαζομένων απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε από εργοδότες, κυβέρνηση, Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ.. Η μόνη λύση βρίσκεται στους μαχητικούς αγώνες, στην ενότητα και αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων. Καλούμε όλους να στηρίξουν αυτόν τον δίκαιο αγώνα.
·     Να παρθούν πίσω οι άκυρες και καταχρηστικές απολύσεις των συναδέλφων!
·     Να σταματήσουν οι μεθοδεύσεις της εργοδοσίας & να επαναλειτουργήσει το τμήμα delivery.
·     Να καταβληθούν άμεσα τα χρωστούμενα δεδουλευμένα.
·     Να παρθεί πίσω η αγωγή με την οποία ζητάει 200.000€ από 4 διανομείς
EΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΑΤΣΑΤΖΙΔΙΚΟ «ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.